Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 70 gramów
woda 1.25 szklanek
miód 2 łyżek stołowych
sól 1.5 łyżek deserowych
olej 1 łyżek stołowych
kiełki pszenicy 0.5 szklanek
mąka 3 szklanekWykonanie:
Drożdże, ciepłą
wodę oraz
miód wymieszać i pozostawić na 10 minut, a następnie dodać pozostałe składniki. Ugniatać na stolnicy posypanej
mąką przez około 10 minut. Włożyć do naoliwionej miski, posmarować tłuszczem wierzch i przykryć. Pozostawić na około 1 godzinę, aby wyrosło. Przedziurkować i podzielić na pół. Rozwałkować każdą część na prostokąty o długości 30 cm. Podzielic na 12 kawałków. Uformować rolki o grubości 1 cm i długości 30 cm. Posypać z wierzchu lub obtoczyć ziarnami
sezamu lub
maku czy też grubą
solą. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec w temperaturze 250 stopni C przez 15-20 minut.
Pieczywo weg.Potrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29ciekaweDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: