Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 100 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
woda 0,5 szklanek
ziemniaki 5 sztuk
sól 2 łyżek stołowych
maka żytnia (chlebowa - typ 720)1 kilogramówWykonanie:Rozetrzeć
drożdże z
cukrem, wymieszać z ciepłą
wodą, ale nie gorącą i odstawić w ciepłe miejsce.Ciasto: oczyszczone, pokrojone na kawałki
ziemniaki zalać taka ilością osolonej
wody, aby sięgała 1-2 cm powyżej
ziemniaków. Ugotowane
ziemniaki odcedzić (
wodę zachować) i zmielić. Ostudzona
wodę z
ziemniaków wymieszać z rozczynem i zmielonymi
ziemniakami. Wsypać połowę
mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem dodać resztę
mąki i wyrabiać 20 minut na gładkie jednolite ciasto, nie może kleić się do rąk. Ponownie je przykryć i odstawić do wyrośnięcia - na 1,5 godziny.
Masłem wysmarować 2 formy keksowe, napełnić wyrośniętym
ciastem i po raz 3 odstawić do wyrośnięcia. Formy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu. Do piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z
wodą, aby
chleb nie wysechł.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Pieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: