ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 100 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
woda 0,5 szklanek
ziemniaki 5 sztuk
sól 2 łyżek stołowych
maka żytnia (chlebowa - typ 720)1 kilogramów
Wykonanie:
Rozetrzeć drożdże z cukrem, wymieszać z ciepłą wodą, ale nie gorącą i odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto: oczyszczone, pokrojone na kawałki ziemniaki zalać taka ilością osolonej wody, aby sięgała 1-2 cm powyżej ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedzić (wodę zachować) i zmielić. Ostudzona wodę z ziemniaków wymieszać z rozczynem i zmielonymi ziemniakami. Wsypać połowę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodać resztę mąki i wyrabiać 20 minut na gładkie jednolite ciasto, nie może kleić się do rąk. Ponownie je przykryć i odstawić do wyrośnięcia - na 1,5 godziny.
Masłem wysmarować 2 formy keksowe, napełnić wyrośniętym ciastem i po raz 3 odstawić do wyrośnięcia. Formy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu. Do piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą, aby chleb nie wysechł.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Pieczywo weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11382/Chleb-z-ziemniakami