ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegodrożdże 100 gramówcukier 1 łyżek deserowychwoda 0,5 szklanekziemniaki 5 sztuksól 2 łyżek stołowychmaka żytnia (chlebowa - typ 720)1 kilogramówWykonanie:Rozetrzeć drożdże z cukrem, wymieszać z ciepłą wodą, ale nie gorącą i odstawić w ciepłe miejsce.Ciasto: oczyszczone, pokrojone na kawałki ziemniaki zalać taka ilością osolonej wody, aby sięgała 1-2 cm powyżej ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedzić (wodę zachować) i zmielić. Ostudzona wodę z ziemniaków wymieszać z rozczynem i zmielonymi ziemniakami. Wsypać połowę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodać resztę mąki i wyrabiać 20 minut na gładkie jednolite ciasto, nie może kleić się do rąk. Ponownie je przykryć i odstawić do wyrośnięcia - na 1,5 godziny.Masłem wysmarować 2 formy keksowe, napełnić wyrośniętym ciastem i po raz 3 odstawić do wyrośnięcia. Formy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu. Do piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą, aby chleb nie wysechł.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: