Wykonanie
Saltimbocca! Po prostu "skacze do ust"! Łatwy sposób na soczyste
mięso w smacznej odsłonie. Oryginalną saltimboccę przyrządza się z
cielęciny z dodatkiem
szałwii. Ja, idąc tropem Karola Okrasy wykorzystałam
pierś z kurczaka. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, użyłam
szałwii, która nadaje
mięsu cudowny aromat. Tym razem nie udało mi się kupić tych
ziół, więc mamy wersję bez ich udziału. Jeśli jednak udałoby Wam się gdzieś je dostać, nie zawahajcie się jej użyć.SKŁADNIKI(na 6 sztuk
mięsa)
szynka szwarcwaldzka w plastrach (6 sztuk)
ser żółty w plastrach (6)
piersi z kurczaka (2 sztuki)
czosnekpieprzsóloliwa lub
olej do smażeniaWYKONANIE
Piersi z kurczaka myjemy i pozbawiamy błonek. Ścinamy grubszą część piersi. Pozostały filet kroimy na dwie części. Tym sposobem z dwóch piersi powinno powstać 6 kawałków podobnej grubości.Każdy kawałek
mięsa posypujemy
solą i
pieprzem i na każdym układamy 3 lub 4 cienkie plasterki
czosnku.Na
przyprawy i
czosnek kładziemy plaster
szynki. Spinamy ją z kawałkiem fileta wykałaczką. Tak przygotowane
mięso kładziemy
szynką do dołu na rozgrzanym tłuszczu.Kiedy
mięso będzie się smażyć, posypujemy je
solą i
pieprzem z drugiej strony. Przykrywamy i dusimy tak kilka minut.
Potem odwracamy kawałki
mięsa i dalej smazymy pod przykryciem.Podsmażone
mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z każdego kawałka wyjmujemy wykałaczki. Na
szynkę kładziemy
ser i zapiekamy całośc w piekarniku do momentu, aż
ser się stopi i oblepi z wierzchu
mięso.