Wykonanie
Jeśli chcesz poznać grecką kuchnię, wybierz się do restauracji i
zamów kilka porcji przekąsek -
meze. Są one w zasadzie podobne do hiszpańskich tapas, a wprowadzili je do Grecji Turcy wiele wieków temu. Przegryza się je wspólnie z kumplami, popijając
wino lub ouzo i patrząc, jak mija czas. To dania
mięsne, miseczki z warzywami lub kawałkami
ośmiornicy,
sery.. ogólnie rzecz biorąc - różne smaki, kolory, tekstury, czyli pyszne, ciekawe przekąski.Ja dziś przygotowałam pakieciki z
ciasta filo.Pieczenie z
ciasta filo jest bardzo ekscytujące. To ciasto jest dość delikatne, ale pracując szybko, można z niego stworzyć pięknie wyglądające potrawy o wspaniałej teksturze. Oto przepis na przysmak, który można kupić na wielu greckich ulicach i przy okazji napić się dobrej
kawy. Pewnie zastanawiacie się jak można jeść słony
ser feta z
miodem,ale to nawet niezłe połączenie. Ta potrawa ma lekki kryzys tożsamości, bo nie może się zdecydować, czy jest deserem, czy przekąską,ale tak czy inaczej smakuje wspaniale. Jeśli nie wiesz, czy pod koniec posiłku zjeść
ser , czy deser to rozwiązanie jest idealne./Recipe by Jamie Oliver/

Składniki:300 g pokruszonego
sera feta2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine i więcej do posmarowania4 łyżki płynnego
miodu i więcej do przybrania2 łyżeczki
suszonego oregano8 arkuszy
ciasta filolistki świeżego
tymiankukilka łyżeczek uprażonego
sezamuoliwa

Wykonanie:Wymieszaj w misce
fetę,
oliwę extra vergine,
miód i
oregano. Rozłóż na blacie 4 arkusze
ciasta filo i posmaruj je odrobiną
oliwy extra vergine. Posyp każdy kilkoma listkami
tymianku i przykryj kolejnym arkuszem ciasta. Przekrój podwójne arkusze w poprzek, otrzymując 8 kawałków.

Podziel mieszanine z
fety na 8 porcji i nałóż po jednej na środek każdego kawałka ciasta. Zagnij kolejno dwa dłuższe boki ciasta, zakrywając nadzienie. Następnie złóż krótsze boki, żeby powstał zgrabny pakiecik, albo
zwiń je razem - jak wolisz.

Na suchej patelni upraż nasiona
sezamu i odłóż je na później. Pakieciki skrapiamy
oliwą i układamy na wysmarowanej
oliwą blaszce.


Pieczemy w 200C aż będą złote i chrupiące.
Łopatką ostrożnie przekładamy
ciastka z blachy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ułóż na talerz i podawaj polane
miodem i posypane
sezamem. Pyszne jako deser, danie z
sera lub w towarzystwie
zielonej sałaty z
cytrynowym dressingiem jako wspaniała przekąska. Gotowe.

καλή όρεξη