Wykonanie
Fusilli, Eliche, Tortiglioni, Spirali, rodzaj południowo włoskiego
makaronu w formie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta semoliny. Wyglądem przypomina świderek ,i w ten sposób bywa nazywany w Polsce. Wywodzi się z Kampanii, nazwa pochodzi od wnętrza gwintowanej lufy karabinowej, które spiralka przypomina (włoski archaizm fusile).
Szpinak - trudna historia"Jego historia jest burzliwa. Były zażyłe kontakty z pielęgniarkami i niejasne układy ze światem biznesu. Były znajomości z ikonami popkultury, wśród których miał wiernych orędowników. Były wielkie obietnice, w które uwierzył świat i równie wielkie rozczarowania, gdy wyszło na jaw, że to zwykły blef. A gdy wydawało się, że spadł na samo dno, los dał mu kolejną szansę. Skwapliwie z niej skorzystał. Dziś znów gości w sercach i na talerzach wielu fanów"Zapraszam was do przeczytania ciekawego artykuły na temat trudnej historii
szpinaku ;)http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/Składniki:paczka
makaronu fusilli2
filety z kurczakasporo liści
świeżego szpinaku ;)ząbek
czosnkupapryka słodka mielona
sól,
pieprzżółty serświeży
tymianeksuszone oreganoolej rzepakowy
Wykonanie:Fileta płuczemy i kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy
solą,
pieprzem, słodką mieloną
papryką i
tymiankiem. Smażymy na
oleju rzepakowym do zrumienienia. Gdy
mięso jest gotowe zdejmujemy z patelni.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al' dente.
Szpinak płuczemy, odcinamy ogonki. Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki
czosnek, dodajemy całe liście
szpinaku i smażymy do momentu, aż lekko zwiotczeją. Do
szpinaku dodajemy ugotowany, odcedzony
makaron i usmażone wcześniej kawałki fileta. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy jeśli jest taka potrzeba
solą i
pieprzem, posypujemy
suszonym oregano, mieszamy. Podajemy z posypanym, startym na małych oczkach
żółtym serem. Gotowe.

Bon Appetit!!!