Wykonanie
Przepis na te drożdżówki znalazłam na stronie http://madameedith.blogspot.com,są pyszne, pulchne i pięknie pachną. Z
ciastem drożdżowym się super pracuję. Zresztą do tej
pory nigdy nie miałam problemu z żadnym z nich ;) Polecam ten przepis, jest bardzo prosty. Polecam również pyszną stronę madameedith ;)Składniki:525g
mąki pszennej200ml letniego
mleka(można mniej)11g suchych
drożdży100g
cukru pudru3
jajkaszczypta
soli90g roztopionego
masładodatkowo:700g
rabarbaru6 łyżek
cukru trzcinowego1 małe rozbełtane
jajko25 g
cukru trzcinowego50g
płatków owsianych
Wykonanie:
Masło przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia. Przez ten czas wsypujemy
mąkę do miski, dodajemy suche
drożdże,szczyptę
soli,
cukier puder i wbijamy całe
jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gdy
masło ostygło wlewamy powoli do miski,dalej mieszając. Następnie dolewamy małymi porcjami ciepłe, lecz nie gorące
mleko ok 35C. Dobrze wyrabiamy ciasto ok 8 minut, aż zacznie odchodzić nam od dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1.30minut. Powinno podwoić objętość jak na zdj u góry.

W
między czasie dokładnie myjemy
rabarbar i kroimy go na 1 cm kawałki. Zasypujemy całość 6 łyżkami
cukru trzcinowego i odstawiamy, aż puszczą sok.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na 8 części. Każdy wyciągamy w dłoniach nasmarowanych
oliwą.Następnie zwijamy, robiąc
ślimaka.

Drożdżówki ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pod każdą drożdżówką wysypujemy odrobinę
płatków owsianych.Pamiętaj musisz zrobić ok 4 cm przerwy
między drożdżówkami, wyrosną ;)Na wierzch kładziemy
rabarbar obtoczony w cukrze.
Bułki smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy odrobiną
cukru trzcinowego .Zostawiamy chwilę do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy przez ok 18 minut.Najlepiej smakują na ciepło ze szklanką zimnego
mleka ;)

Smacznego!!!