ßßß
Składniki:300 g mąki pszennej lub tortowej200 g masła3 łyżki kwaśnej śmietany100 g cukru pudru2 jajka½ l mleka2 łyżki cukruulubiony budyńPrzygotowanie:Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i miękkie masło. Składniki siekamy za pomocą noża. Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na pół, każdą z części owijamy folią i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i oprószamy lekko mąką. Schłodzone ciasto układamy na formie i palcami lekko wyrównujemy brzegi. Następnie za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Gdy ciasto się piecze możemy przystąpić do przygotowania budyniu według instrukcji na jego opakowaniu.Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Rumiany, upieczony spód tarty wyjmujemy z piecyka i również układamy w chłodnym miejsce, aby wystygł. Na ostygnięte ciasto wlewamy zmiksowany wcześniej budyń. Tartę wkładamy do lodówki, aby budyń zastygł na spodzie. Gotowe!Smacznego!








Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)