Wykonanie
Tarta z dodatkiem budyniu jest
ciastem bardzo prostym i szybkim do przygotowania. To coś w sam raz dla zabieganych łasuchów, którzy w możliwie jak najkrótszym czasie chcą przygotować coś pysznego. Ponadto kruchy spód na jakim jest zrobiona jest bardzo uniwersalny. Może posłużyć m.in. jako blat pod sernik, szarlotkę lub foremki do babeczek.

Składniki:300 g
mąki pszennej lub tortowej200 g
masła3 łyżki kwaśnej
śmietany100 g
cukru pudru2
jajka½ l
mleka2 łyżki
cukruulubiony
budyńPrzygotowanie:Przesianą
mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy
cukier i miękkie
masło. Składniki siekamy za pomocą noża. Wbijamy
jajka i dodajemy
śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na pół, każdą z części owijamy folią i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i oprószamy lekko
mąką. Schłodzone ciasto układamy na formie i palcami lekko wyrównujemy brzegi. Następnie za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Gdy ciasto się piecze możemy przystąpić do przygotowania budyniu według instrukcji na jego opakowaniu.Ugotowany
budyń odstawiamy do ostygnięcia. Rumiany, upieczony spód tarty wyjmujemy z piecyka i również układamy w chłodnym miejsce, aby wystygł. Na ostygnięte ciasto wlewamy zmiksowany wcześniej
budyń. Tartę wkładamy do lodówki, aby
budyń zastygł na spodzie. Gotowe!Smacznego!










Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)