Wykonanie
W tym smaku absolutnie zakochałam się od pierwszego łyka! Podczas ostatniej wizyty u mojej koleżanki miałam okazję spróbować
kawy mrożonej w zupełnie innym wydaniu. Renatka podała mi
napój, który rzeczywiście posmakował mi na tyle, iż sama na drugi dzień postanowiłam go przygotować. Nieco zmieniłam pierwotny przepis, gdyż zrezygnowałam z dodatkowego
cukru z dodatkiem
wanilii (
banan dla mnie jest wystarczająco słodki), ale wyborny smak pozostał.
Kawa bananowa z dodatkiem
lodu to orzeźwienie i pobudzenie w jednym!

Składniki:1 średni, dojrzały
banan1 filiżanka mocnej
kawy (użyłam esencji uzyskanej z małej kawiarki)1/3 szklanki spienionego
mleka (użyłam shakera, można zastosować spieniacz)1 ½ łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
wiórków kokosowych4 kostki
lodu (mój blender nie ogarnąłby całych kostek, więc zastosowałam kruszony
lód)Przygotowanie:Obranego
banana wrzucamy do blendera. Dodajemy schłodzoną
kawę,
wiórki kokosowe i
lód. Na koniec jeszcze jedna łyżeczka
cynamonu i całość blendujemy. Gotowy
napój przelewamy do wysokiej szklanki lub kubka. Uzupełniamy spienionym
mlekiem. Wierzch
kawy posypujemy resztką
cynamonu i gotowe! Dla miłośników słodkości polecam dodanie na wierzch
bitej śmietany i odrobiny startej
czekolady.Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)