Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 4 . 44 . 4(7 głosów)4 . 42857
07 4 .43kwestiasmaku4 . 43 / 5 stars
Lody bananoweLody można zrobić z dodatkiem
kawy (naturalnej lub zbożowej) lub
mleka roślinnego, np.
migdałowego,
kokosowego. Jeśli
lody nie muszą być wegańskie można też dodać
mleko krowie lub
jogurt naturalny.Składniki3
banany50 ml ostudzonej
kawy lub
mleka roślinnegoopcjonalnie, do posypania np. owsiana kruszonka (pieczemy samą kruszonkę bez
owoców) lub granolaPrzygotowanie
Banany obrać, pokroić na plasterki, rozłożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny.Zmrożone
banany włożyć do pojemnika blendera (stojącego kielichowego lub ręcznego "żyrafy"), dodać ostudzoną
kawę lub
mleko lub
jogurt i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, co chwilę należy zamieszać. Na początku
banany będą twarde i trudne do zmiksowania, ale z czasem będą miękły i powstanie "plastyczna" masa.Nałożyć do miseczek i podawać, opcjonalnie z kruszonką, granolą, sosem
owocowym, itp.
Lody bananowe z dodatkiem
mleka roślinnego