ßßß Cookit - przepis na Kopytka z białym serem

Kopytka z białym serem

nazwa

Wykonanie

Skoro wszędzie pieką się babki i mazurki wielkanocne to u mnie będzie troszkę inaczej, ale równie pysznie. Przed Wami: k opytka z serem! Banalne? Wcale nie. Wszystko jest kwestią dodatków. Są bardzo uniwersalnym daniem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Zdecydowanie kojarzę je z kuchnią mojej Babci. Są szybkie do przygotowania, stąd bardzo często goszczą na moim stole, jednak z przeróżnymi dodatkami. Doskonale smakują z sosem grzybowym lub na słodko np. z owocami. Dziś prezentuję najbardziej popularną wersję kopytek, czyli z dodatkiem sera białego i cukru. Pychota!
Składniki:
700g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g mąki
250 g sera białego
1 jajko
Dodatkowo
100g rozgniecionego sera białego
cukier, ilość według uznania
klarowane masło, ilość według uznania
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki ugniatamy albo przepuszczamy przez praskę. Na stolnicy kładziemy rozgniecione ziemniaki, dodajemy do nich mąkę, twaróg i wbijamy jajko. Składniki najpierw siekamy za pomocą noża, a następnie zagniatamy z nich jednolite ciasto.
Po zagnieceniu ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części formujemy wałek grubości ok.3 cm. Za pomocą noża należy każdy wałek lekko spłaszczyć. Pod skosem kroimy ciasto w romby. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
Kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 minut (muszą wypłynąć na powierzchnię). Ugotowane kopytka podajemy posypane serem białym, cukrem i polane dodatkowo sklarowanym masłem.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/04/kopytka-z-biaym-serem.html