Wykonanie
Skoro wszędzie pieką się babki i mazurki wielkanocne to u mnie będzie troszkę inaczej, ale równie pysznie. Przed
Wami: k opytka z
serem! Banalne? Wcale nie. Wszystko jest kwestią dodatków. Są bardzo uniwersalnym daniem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Zdecydowanie kojarzę je z kuchnią mojej Babci. Są szybkie do przygotowania, stąd bardzo często goszczą na moim
stole, jednak z przeróżnymi dodatkami. Doskonale smakują z
sosem grzybowym lub na słodko np. z
owocami. Dziś prezentuję najbardziej popularną wersję kopytek, czyli z dodatkiem
sera białego i
cukru. Pychota!

Składniki:700g ugotowanych i ugniecionych
ziemniaków2 łyżki
mąki ziemniaczanej150 g
mąki250 g
sera białego1
jajkoDodatkowo100g rozgniecionego
sera białegocukier, ilość według uznaniaklarowane
masło, ilość według uznaniaPrzygotowanie:Ugotowane i wystudzone
ziemniaki ugniatamy albo przepuszczamy przez praskę. Na stolnicy kładziemy rozgniecione
ziemniaki, dodajemy do nich
mąkę,
twaróg i wbijamy
jajko. Składniki najpierw siekamy za pomocą noża, a następnie zagniatamy z nich jednolite ciasto.Po zagnieceniu ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części formujemy wałek grubości ok.3 cm. Za pomocą noża należy każdy wałek lekko spłaszczyć. Pod skosem kroimy ciasto w romby. W garnku gotujemy
wodę z odrobiną
soli.Kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 minut (muszą wypłynąć na powierzchnię). Ugotowane kopytka podajemy posypane
serem białym,
cukrem i polane dodatkowo sklarowanym
masłem.Smacznego!









Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)