ßßß
Składniki:700g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków2 łyżki mąki ziemniaczanej150 g mąki250 g sera białego1 jajkoDodatkowo100g rozgniecionego sera białegocukier, ilość według uznaniaklarowane masło, ilość według uznaniaPrzygotowanie:Ugotowane i wystudzone ziemniaki ugniatamy albo przepuszczamy przez praskę. Na stolnicy kładziemy rozgniecione ziemniaki, dodajemy do nich mąkę, twaróg i wbijamy jajko. Składniki najpierw siekamy za pomocą noża, a następnie zagniatamy z nich jednolite ciasto.Po zagnieceniu ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części formujemy wałek grubości ok.3 cm. Za pomocą noża należy każdy wałek lekko spłaszczyć. Pod skosem kroimy ciasto w romby. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.Kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 minut (muszą wypłynąć na powierzchnię). Ugotowane kopytka podajemy posypane serem białym, cukrem i polane dodatkowo sklarowanym masłem.Smacznego!







Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)