ßßß
Składniki:250 g mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki sody250 g rozdrobnionego twarogu (najlepiej półtłusty)1/3 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajka5 łyżek gęstej śmietany (18%)ok. 1 litr oleju do smażeniacukrowe pisaki do dekoracjiPrzygotowanie:Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbijamy jajka, dodajemy twaróg i śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki. Potem wyjmujemy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką, podsypując lekko mąką. Ciasto nie powinno się kleić.Dłonią rozpłaszczamy ciasto tworząc okrągły placek na grubość ok. 1 cm. Za pomocą większej foremki do wykrawania kruchych ciasteczek wycinamy oponki- serduszka. Dziurkę w środku każdej oponki wycinam za pomocą malutkiej nakrętki od olejku do ciasta.Do garnka wlewamy olej na wysokość ok. 8-10 cm. Gdy jest już dobrze rozgrzany łyżką cedzakową wkładamy oponki.Smażymy na złoty kolor po max.3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy oponki do wystygnięcia. Układamy je na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną zabieramy się za ozdabianie serc przy pomocy pisaków cukrowych. Do dekoracji można także użyć zwykłego cukru pudru, a oponki i tak będą śliczne.Życzę udanych wypieków i wyjątkowo słodkich Walentynek. :)Smacznego!






Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)