Wykonanie
Zbliżają się Walentynki. Pomysłów na to w jaki sposób uczcić ten dzień jest wiele. Kwiaty, perfumy, biżuteria, książka dla ukochanej/ukochanego. Dużo tego, ale w gruncie rzeczy to banały. Może coś słodkiego i oryginalnego? Wiadomo, że do
serca bliskiej osoby jest szansa trafić także poprzez żołądek. Moim patentem na kulinarną niespodziankę jest deser w postaci lekkich i puszysteych jak chmurki
serowych oponek w kształcie
serc. Taki prezencik z pewnością sprawi radość bliskiej osobie.

Składniki:250 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki
sody250 g rozdrobnionego
twarogu (najlepiej półtłusty)1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
jajka5 łyżek gęstej
śmietany (18%)ok. 1 litr
oleju do smażenia
cukrowe pisaki do dekoracjiPrzygotowanie:
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cukrem. Wbijamy
jajka, dodajemy
twaróg i
śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki.
Potem wyjmujemy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką, podsypując lekko
mąką. Ciasto nie powinno się kleić.Dłonią rozpłaszczamy ciasto tworząc okrągły placek na grubość ok. 1 cm. Za pomocą większej foremki do wykrawania kruchych
ciasteczek wycinamy oponki- serduszka. Dziurkę w środku każdej oponki wycinam za pomocą malutkiej nakrętki od
olejku do ciasta.Do garnka wlewamy
olej na wysokość ok. 8-10 cm. Gdy jest już dobrze rozgrzany łyżką cedzakową wkładamy oponki.Smażymy na złoty kolor po max.3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy oponki do wystygnięcia. Układamy je na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną zabieramy się za ozdabianie
serc przy pomocy pisaków
cukrowych. Do dekoracji można także użyć zwykłego
cukru pudru, a oponki i tak będą śliczne.Życzę udanych wypieków i wyjątkowo słodkich Walentynek. :)Smacznego!








Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)