Wykonanie
Składniki:
ser (3
razy mielony), 1 kg
jajka, 5 sztuk
cukier zwykły, 1,5 szklanki
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło, 125 g
budyń waniliowy, 1 opakowanie
rodzynki, garstkatłuszcz do nasmarowania formy
skórka z cytryny, łyżeczkaPrzygotowanie:
Ser twarogowy mielimy trzykrotnie.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Z pomocą miksera łączymy
ser z roztopionym
masłem,
cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczenia i
budyniem. Dodajemy
żółtka. Dokładnie miksujemy składniki.
Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Do masy serowej powolutku dodajemy pianę. Całość mieszamy
łopatką (nie mikserem), aby sernik pozostał puszysty. Dorzucamy jeszcze
bakalie i ostatni raz mieszamy całość.Masę wlewamy do formy nasmarowanej tłuszczem. Ja użyłam formy 25x18 cm. Sernik wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Po upieczeniu, sernik można polać z wierzchu
czekoladową polewą.Smacznego!Odwiedź mnie na Facebook'u