Wykonanie
Od czasów praktycznie "niepamiętnych", pieczony
schab kojarzy mi się ze świętami / uroczystymi obiadami. Jak sama zaczęłam gospodarzyć w kuchni, długo bałam się rzucić wyzwanie pieczeni.. W końcu jednak, zachęcona opisem w mojej książce kucharskiej - podjęłam pierwszą próbę. Okazało się - ku mojemu ogromnemu zdziwieniu - że podstawowy pieczony
schab do zrobienia jest dziecinnie łatwy oraz mało pracochłonny. Powstało pytanie: "Dlaczego tak prosta potrawa jest uznawana za tak wykwintne danie?". Przyznaję, że nie potrafię udzielić jedynej słusznej odpowiedzi. Myślę sobie tak: Na przyjęcia pieczeń ta nadaje sie świetnie ponieważ:zależność czasu od wielkości pieczeni jest nieliniowa (czyli nie prawdą jest, że wraz ze znacznym wzrostem liczby gości znacznie wzrasta czasochłonność wykonania pieczeni).stosunkowo prosty w wykonaniuefektowny - szczególnie jak się dobrze przygotujepodany z
sosem jest mmmmmm ..... niebiansko pysznyOt i tyle. A ostatnio się naoglądałam
schabu ze
śliwką w środku. Jednak wizja dziurkowania
sztuki mięsa mnie przerażała, szczególnie, że nie mam dobrego do tego noża. Zainspirowana wpisem dwóch chochelek .zrobiłam tylko nacięcia. Moim zdaniem wyszło przepysznie i przepięknie.Tylko niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego aż tak ten
schab podczas pieczenia się kurczy???
Składniki:1 kg
schabu bez kości10 dag suszonych
śliwek i
morelisól,
pieprzróżne inne
przyprawy (
majeranek, cząber,
papryka)4 ząbki
czosnkumąka do oprószeniaWykonanie:
Schab należy dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć
solą i
pieprzem i oprószyć
mąką. Następnie obsmażyć ze wszystkich stron (można to robić albo w brytfance albo na patelni).
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę a następnie natrzeć nim
mięsoTak przygotowany
schab naciąć wzdłuż i do powstałych rowków powkładać
śliwki i
morele.Pozostaje jeszcze dodanie wszystkich przypraw (co kto lubi - majeranek/cząber/papryka.... ) Tę czynność dobrze jest już robić w brytfannie.Brytwannę/naczynie żaroodporne wysmarować
masłem i włożyć do niego
mięso. Leciutko podlać
wodą (by od razu już parowała). Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do gorącego piekarnika. Piecze się ok 1 i 1/2 godziny w 200st.W trakcie pieczenia konieczne jest polewanie
mięsa sosem, który z niego wypłynął. Należy to robić tak +/- co pół godziny - można częściej.
Wydrukuj przepis