Wykonanie
Niedawno były obchodzone pierwsze urodziny bliźniaków. W związku z tym, że czasu było raczej mało, postanowiłam powtórzyć te cudne
ciasteczka owsiane. Przy czym pomyślałam sobie, że fajnie byłoby je jakoś zmodyfikować. Stąd specjalny wpis im poświęcony.Dla przypomnienia składniki na wersję podstawową:200g miękkiego
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru białego (maksymalnie)1/4 szklanki
cukru brązowego (maksymalnie)1 duże
jajozapach/cukier
waniliowy1 szklanka
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli2,5 szklanki
płatków owsianychModyfikacja polegała na tym, że do gotowego ciasta dodałam :garść
siemienia lnianegogarść
rodzynekWyszła z tego o taka breja (zdjęcie wklejam dla tych, co się stresują, że im
dziwne ciasto wyszło... ja tak miałam. Nie wiedziałam jak niby mam z tego jakieś kulki lepić. I nie lepiłam - wykładałam łyżeczką herbacianą na blachę...i wyszło świetnie).
Myślałam też o gorzkiej
czekoladzie i jestem przekonana, że wyszłyby również wspaniale - ale nie spełniałyby wtedy założenia "szybkie do zrobienia" (nie miałam czasu na krojenie
czekolady...).Gorąco i nieustająco
ciasteczka polecam.
Wydrukuj przepis