Wykonanie
Kochani na samym początku chciałabym Was bardzo przeprosić za tak długą nieobecność. Czas a właściwie jego brak nie pozwala mi już na tak częste postowanie jak kiedyś, ale na pewno będą się pojawiać nowe przepisy i spokojnie możecie zaglądać na bloga w poszukiwaniu nowych potraw oraz inspiracji. Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną i wspólnie będziemy cieszyć się z gotowania i dzielenia wiedzą i pomysłami. A teraz już zapraszam do wypróbowania nowej wersji klopsików w smakowitym sosie.Składniki:-ok. 500g
mięsa z indyka- korzeń
imbiru-1 ząbek
czosnku-1 mała
cebula biała lub
dymka-pasta lub
przyprawa curry-
kurkuma-
papryka słodka i ostra w
przyprawie-
ryż biały lub brązowy-
mleko kokosowe- 250 ml
śmietany 30%-
sól i
pieprzSposób przygotowania:Szczerze powiedziawszy nie wiem czy można kupić
mielone mięso z indyka, ale na pewno można zrobić je samemu w domu. Ja kupiłam pierś z
indyka i zmieliłam je w maszynce. Do
mięsa dodajemy starty korzeń
imbiru w ilości około dwóch łyżeczek oraz ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól i
pieprz. Myślę jednak, że następnym razem dodam mimo wszystko trochę
tartej bułki i
jajko, żeby pulpeciki wyszły delikatniejsze. W tej ubogiej wersji wyszły troszkę za twarde. Formujemy z
mięsa małe pulpeciki i obsmażamy je na patelni na złoty kolor. Gdy się zrumienią przekładamy je na osobny talerz a na tą samą patelnię wlewamy
śmietankę i
mleko kokosowe. Dodajemy ok 0,5 łyżeczki
kurkumy,
papryki słodkiej i ostrej oraz ok. 2 łyżeczek
curry. Doprawiamy
solą i
pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie bulgotać dodajemy do sosu nasze klopsiki i dusimy wszystko razem około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku i wykładamy na ugotowany
ryż biały lub brązowy. Ja zrobiłam z brązowym, ale zdecydowanie wolę biały. Gotuje się znacznie szybciej i jest smaczniejszy.