Wykonanie

Szukając ostatnio
masła orzechowego, na sklepowych półkach, załamałam ręce. Każdy słoik poza
orzechami wypełniony był
solą,
cukrem,
olejem palmowym i jeszcze kilkoma innymi ciekawostkami.
Masło orzechowe składa się tylko z
orzechów, po co więc pchać tam jeszcze tyle innych rzeczy. Kupiłam więc ćwierć kilograma
orzeszków ziemnych i postanowiłam sprawdzić co mi z tego wyjdzie. Nie mam niestety odpowiedniego blendera, w którym mogłabym te
orzechy zmielić, ale przypomniało mi się, że moja mama ma takie cudo w swojej kuchni. Usunęłam łuski z
orzechów i pojechałam zrobić
masło.Teraz już wiem, że zamiast kolejnego słoika sklepowego
masła wolę kupić blender, w którym sama
będę te
masło robić, bo jest to tak prosta sprawa, że szkoda czasu na czytanie etykiet :)A
masło można jeść na wiele sposobów. Możemy smarować nim naleśniki, kanapki, łączyć z
konfiturami (np.
porzeczkową) lub dodawać do
ciastek i ciast - zastępując część tłuszczu, który potrzebujemy podczas pieczenia.
Masło orzechowe - najprostszy przepisW robocie kuchennym zmieniamy ostrze na nóż metalowy, obrane orzeszki wrzucamy do misy robota i uruchamiany niskie obroty. Po wstępnym rozdrobnieniu orzeszków podkręcamy obroty. Miksujemy tak długo, aż
masło będzie miało gładką konsystencję, ok 10 minut.SKŁADNIKI(na 20
ciasteczek)50 g miękkiego
masła100 g
masła orzechowego60 g
ksylitolu1 łyżka
oleju rzepakowego1 ubite
jajko140 g
mąki razowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
sezamuPRZEPISDo miski przekładamy
masło,
ksylitol i
masło orzechowe - wszystko ucieramy drewnianą łyżką.Następnie dodajemy
olej i ubite
jajko, ponownie wszystko ucieramy.
Mąkę łączymy z proszkiem i
sodą, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.Z tak przygotowanej masy formujemy podłużny kształt, który zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto wyciągamy na blat i kroimy na 20 równych części, każdą część formujemy z kulkę i wykładamy na blachę, zachowując ok 3 cm odtępy.Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy palcami, a następnie odciskamy wzór widelcem.Możemy również posypać
ciastka sezamem.Pieczemy ok 12 minut. Przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.Inspiracją był przepis z pierwszego nr GoodFood Polska.