Wykonanie

Czy może być coś lepszego niż świeżo przygotowany
kurczak do kanapki?Oczywiście, że nie!

W sklepach półki uginają się od
szynek,
schabów i pieczeni, ale czytając składy na opakowaniu strach jeść te wszystkie produkty. W sklepach
mięsnych to samo. Pozostają ekoproducenci, sprzedający wysokiej jakości wyroby, które nie należą do najtańszych i często nie są ogólnodostępne. A mając kawałek
fileta z kurczaka możemy w szybki sposób przygotować smaczne i świeże
mięso np. na kanapki.SKŁADNIKI1
filet z kurczaka1 - 2 szklanki
wody2
suszone śliwki2
suszone pomidoryszczypta
soli2 suszone
papryczki chili1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
słodkiej paprykiPRZEPISDo rondla wkładamy filet, zalewamy
wodą.Wrzucamy wszystkie
przyprawy:
sól.
papryczki chili,
curry i
słodką paprykę.Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.Wrzucamy
śliwki i
pomidory.Po 15 minutach
mięso obracamy i dusimy przez następne 15 - 20 minut.Gotowy filet wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.Z powstałego sosu wyciągamy
papryczki chili i blendujemy sos, jeśli jest zbyt rzadki musimy jeszcze chwilę go pogotować, żeby się zredukował.Sos możemy wykorzystać do przygotowania kanapek zastępując nim
masło.