Na zupę dyniową przerobiłam już kilka przepisów, ale jakoś nie mogłam wydobyć odpowiedniego smaku. W końcu postanowiłam nie kierować się przepisami tylko własnym instynktem i wziąć temat na logikę. Co tu dużo mówić.. wg mnie wyszło super :)SKŁADNIKI2 łyżki masła1 cebula2 ząbki czosnku1 kg dyni3 szklanki bulionu drobiowego2 średnie marchewki1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsólpieprzpieprz czerwony ziarnistypestki dyniPRZEPISMasło rozpuszczamy w garnku na średnim ogniu.Drobno pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i dusimy kilka minut.Dodajemy czosnek w całości, marchew i dynię pokrojone w kostkę.Wszystko razem mieszamy i dusimy ok 5 minut, następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do czasu, aż dynia i marchew zmięknie.Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ewentualnie solą i miksujemy blendrem na puree.Nalewamy zupę do misek, posypujemy pestkami dyni oraz czerwonym pieprzem.Marchew jest twardsza od dyni, jeśli pokroimy ją w mniejsze kawałki niż dynię, pozwoli to na ugotowanie się obu warzyw w tym samym czasie.