I znów ten łosoś.. nudne już te przepisy na tym blogu.. no cóż.. wszystko dlatego, że każdy następny kawałek tej wspaniałej ryby jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego :)SKŁADNIKI(dla 2 osób)2 kawałki łososia ze skórą ok. 350-400 gmix sałat1 średnia marchewka2 łyżki oleju z orzechów ziemnychsólpieprz2 łyżki pestek słonecznikakopereksok z cytrynykilka listków estragonuPRZEPISŁososia doprawiamy solą i pieprzem.Marchewkę myjemy, obieramy i dzielimy na cienkie paski - przy pomocy obieraczki.Na patelni rozgrzewamy olej.Na łososiu układamy listki estragonu i paski marchewki - tak przygotowaną rybę przekładamy na patelnię.Smażymy 30 sekund, zmniejszamy ogień i przykrywamy metalową miską (trochę mniejszą od patelni, tak żeby cała ryba znalazła się pod miską) dusimy ok 3 minuty.Po ściągnięciu miski cały łosoś ugotuje się na parze pod miską - ja to nazywam efektem sauny - nie trzeba go obracać i jest bardzo soczysty.Na talerzy układamy garść mixu sałat i na nich wykładamy łososia z marchewką, wszystko polewamy sokiem z cytryny, posypujemy pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.