Wykonanie
"
Przetworami" nazywam wszystkie dania, które powstają z innych dań, a w zasadzie resztek, z wcześniejszych dni. Prawdziwy kulinarny freestyle.. nigdy nie wiadomo co powstanie. Czasami smak, jak i samo danie, jest genialnie zaskakujące.. czasami niestety zdarzają się też porażki.. ale nie tym razem:)

SKŁADNIKI1/2 opakowania
makaronu razowego świderki100 g
sera gouda1 kotlet drobiowy (lub inny kawałek
mięsa) z niedzielnego obiadu2 szklanki zupy brokułowej lub sosu
brokułowego2 łyżki
śmietany 18%sólpieprzkoperekPRZEPIS
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente.Mój sos
brokułowy był zrobiony dużo wcześniej, przy okazji innego obiadu - to co mi zostało zamroziłam. Jeśli nie mamy takiego zapasu możemy zrobić go w bardzo prosty sposób: gotujemy w wywarze drobiowym
brokuły i
czosnek, miksujemy blenderem, dodajemy
śmietanę 12%,
sól i
pieprz.
Mięso kroimy na kawałki, a
ser w cienkie plastry.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy
makaron,
mięso i
ser.Sos
brokułowy, jeśli jest zamrożony, podgrzewamy w rondlu (aż się rozmrozi), dodajemy
śmietanę.Polewamy sosem
makaron i pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i zapiekamy naszą zapiekankę przez 15 minut.Na koniec posypujemy posiekanym
koperkiem.