ßßß Cookit - przepis na Wilgotna babka cytrynowa

Wilgotna babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Smaczna cytrynowa babka do popołudniowej kawy czy herbaty. Wilgotna za sprawą serka. Przepis wygrzebany ze starej książki i jak zwykle w takich przypadkach bardzo udany :)
Składniki :
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 150 g masła lub margaryny,
- sok i otarta skórka z cytryny,
- 150 g serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie :
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/06/wilgotna-babka-cytrynowa.html