Wykonanie
Smaczna, lekka, przekąskowa
sałatka. Ze względu na sposób krojenia i wygląd skojarzyła mi się z tatarem ;) Koniecznie z kawałkiem
chleba graham lub innego
razowego. Zdrowie na talerzu.


Składniki:- 1 świeży
ogórek,- 100 g
wędzonego łososia,- 1/2 różowego
grejpfruta,- parę liści
sałaty lodowej ( około ćwiartki główki),- około 2 -3 łyżek posiekanego
koperku.Sos :- 2 łyżki
oleju,- sok z połowy
cytryny,- 1/2 łyżeczki
miodu,-
sól,-
pieprz cytrynowy ( można dać mieszankę
pieprzu,
skórki z cytryny,
czosnku).Wykonanie:
Ogórka obrać i razem z
łososiem pokroić w mniejszą kostkę.
Sałatę pokroić w cienkie paski i ułożyć na dnie naczynia w którym będziemy podawać tatar. W misce wymieszać
ogórka,
łososia i
koperek. Dodać przygotowany sos i delikatnie wymieszać.
Grejpfruta sparzyć wrzątkiem ( jeśli chcemy wykorzystać skórkę do podania ), obrać z błonek i pokroić na mniejsze cząstki. Na posiekaną
sałatę nałożyć tatar i posypać
grejpfrutem. Smacznego :)