Wykonanie
Przepis na ten wyjątkowy, miękki i puszysty piernik znalazłem w ponad 20-letniej książce mojej mamy " Domowe
ciasteczka i ciasta". Uważam, że piernik jest naprawdę godny polecenia dla wszystkich, a w szczególności dla tych, którzy mają mało czasu. Na zbliżające się święta jak znalazł :)

Składniki:- 3 szklanki
mąki,- 3/4 szklanki rozpuszczonej
margaryny Palma w złotym opakowaniu,- 1 szklanka
miodu ( wymieszałem z melasą ),- 1/2 szklanki
cukru ( w oryginale była szklanka),- 3
jajka,- 1 szklanka gorącej, mocnej
kawy,- 1 opakowanie
przyprawy do piernika,- 3 łyżeczki
sody oczyszczonej,- garść
suszonej żurawiny ( dodałem od siebie ).Polewa:- 1 łyżka
masła,- 2 łyżki
kakao,- 3 łyżki gorącej
wody,- około 3/4 szklanki
cukru pudru.Wykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
miód,
kawę,
mąkę zmieszaną z
sodą i z
przyprawą do piernika oraz tłuszcz - cały czas ucierając. Na koniec wmieszać szpatułką ubite
białka i
żurawinę. Ciasto przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Składniki polewy zagotowujemy ciągle mieszając. Zestawiamy z ognia i przestudzoną polewamy piernik.
