Wykonanie
Pomysł na kule powstał w związku z nadwyżką
mozzarelli, a reszta składników zawsze jest w domu.

Składniki na cztery kule:- 100 g ugotowanego
ryżu,- 4 kulki mini
mozzarelli,- 3 łyżki pesto
szpinakowego,- 1
jajko,- 3 - 4 łyżki
bułki tartej,- 1 łyżka
słodkiej papryki,-
olej do smażenia.Wykonanie:
Ryż wymieszać z pesto i połową rozbełtanego
jajka. Masę podzielić na cztery części, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć
mozzarellę i uformować kulę. Zamaczać w pozostałej połowie
jajka i obtoczyć w mieszance
bułki i
papryki (najlepiej zrobić to w małej misce, którą należy potrząsać). W garnku rozgrzać
olej, wrzucić kule i smażyć z każdej strony na rumiano. Żeby nie zużyć dużej ilości
oleju proponuję smażyć w małym garnku, przechylając go na jedną stronę i wkładać po dwie kulki tak, aby były zanurzone do połowy. Ja tak właśnie zrobiłem. Kule zjadłem z pikantną
sałatką cukiniowo -
paprykową z domowej spiżarni.