Wykonanie
W związku z tym, że w czasie świątecznym będziemy
mieli gościa - wegana wybróbowałem przepis na piernik pochodzący z książki " Bliny, cepeliny, kołduny". Oczywiście zamieniłem
jajko i niektóre proporcje. Przyznam, że wyszedł bardzo dobry, więc polecam nie tylko weganom.

Składniki na mały pierniczek:- 100 g
chałwy waniliowej *,- 2 łyżki
cukru,- 1/2 szklanki
powideł śliwkowych ( u mnie domowe ),- 1 i 1/4 szklanki
mąki,- 1czubata łyżka
przyprawy do piernika,- 1/2 łyzeczki
kakao,- 1/ 2 łyżeczki
sody,- 1 czubata łyżka
mąki kukurydzianej wymieszanej z
wodą na luźną papkę ( zamiennik
jajka),- 4 posiekane
śliwki suszone.* kupując
chałwę należy zwrócić uwagę, aby w składzie nie było
białka jajWykonanie:
Chałwę utrzeć z
cukrem i kukurydzianą papką. Dodać powidła,
sodę,
przyprawę i
mąkę. Wszystko wymieszać łyżką. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste dolać troszkę
wody. Nie za dużo, ponieważ masa musi być zwarta, ale do wyłożenia łyżką. Na koniec wmieszać
śliwki, przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Po upieczeniu polać lukrem zrobionym z
cukru pudru i
wody.