Wykonanie
Efektowne ciasto, które wygląda na czasochłonne, lecz takie nie jest. Nadaje się do upieczenia dla niespodziewanych gości,na niedzielę, a także na święta pod warunkiem, że mamy w domu
mak, a w spiżarni wypestkowane
wiśnie. U mnie w domu zniknęło w szybkim tempie, ale my lubimy
mak :)

Składniki:- 100 g
masła,- 3/4 szklanki
cukru,- 4
jajka,- 200 g mielonego, suchego
maku,- 1 szklanka
mąki,- 1 płaska łyżka
proszku do pieczenia,- 1 słoik wypestkowanych
wiśni ( u mnie 400 ml ) ,- sok z połowy
cytryny,- 1/2 szklanki
wody,-
olejek migdałowy,- 100 g rozpuszczonej
czekolady.Sposób wykonania:
Białka ubić z połową
cukru.
Masło,
olejek migdałowy, resztę
cukru i
żółtka utrzeć, dodając naprzemiennie
mąkę z proszkiem,
mak i
wodę z
cytryną. Delikatnie wmieszać ubite
białka, na koniec wrzycić odsączone
wiśnie i zamieszać łyżką. Ciasto piec do lekkiego zrumienienia i "suchego patyczka".Lekko przestudzone polać rozpuszczoną
czekoladą.