Wykonanie
Końcówka maja, a tu pogoda takie
figle płata. Zimno, wietrznie i deszczowo, zupełnie jak późną jesienią. Nie wiem jak Was, ale mnie nie napawa to optymizmem.Postanowiłam więc trochę osłodzić tę jesienną atmosferę i przygotowałam pyszne ciacho. Przepis ściągnęłam od Diany z bloga Zdrowo zakręcona, chodź musiałam lekko zmodyfikować bo ciast wydało mi się za rzadkie, to wyszło pysznie i szybko znikło z blaszki. A że jest proste w przygotowaniu to na pewno do niego jeszcze powrócę.Zobaczcie sami...


Składniki:2 laski
rabarbaru1 kopiasta łyżka
dżemu morelowego4
jajka1 szklanka
mąki kokosowej3 łyżki drobno zmielonego
siemienia lnianego1/2 szklanki
mleka migdałowego3 łyżki stewiszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1łyżeczka
sody oczyszczonej rozpuszczona w 1 łyżeczce
octu jabłkowegotrochę
masła i
płatków jaglanych do przygotowania formyFormę smarujemy
masłem i posypujemy
płatkami jaglanymi.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z
dżemem morelowym. Całość wykładamy na spód formy.W misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy
mleko,
wanilię,
stewię oraz
sodę z ostem. Mieszamy. Do całości dodajemy powoli obie
mąki. Delikatnie mieszamy ubijaczką tak aby składniki się połączyły i nie było grudek.Tak przygotowaną masą zalewamy
rabarbar.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 170 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto odwracamy aby masa rabarbarowa znalazła się na górze.Można posypać
cukrem pudrem (u mnie zrobiony z
cukru trzcinowego) lub podawać z
lodami waniliowymi,
budyniem.

Smacznego...