ßßß

Składniki:2 laski rabarbaru1 kopiasta łyżka dżemu morelowego4 jajka1 szklanka mąki kokosowej3 łyżki drobno zmielonego siemienia lnianego1/2 szklanki mleka migdałowego3 łyżki stewiszczypta soli1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w 1 łyżeczce octu jabłkowegotrochę masła i płatków jaglanych do przygotowania formyFormę smarujemy masłem i posypujemy płatkami jaglanymi.Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z dżemem morelowym. Całość wykładamy na spód formy.W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, wanilię, stewię oraz sodę z ostem. Mieszamy. Do całości dodajemy powoli obie mąki. Delikatnie mieszamy ubijaczką tak aby składniki się połączyły i nie było grudek.Tak przygotowaną masą zalewamy rabarbar.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 170 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto odwracamy aby masa rabarbarowa znalazła się na górze.Można posypać cukrem pudrem (u mnie zrobiony z cukru trzcinowego) lub podawać z lodami waniliowymi, budyniem.
Smacznego...