Wykonanie
Mój przepis na
jaja sadzone w
śmietanie i pomidorach, zainteresował członków grupy "Coś smacznego i niedrogiego" , a że jest dość nietypowy to podzielę się i z
Wami:)Nie zrażajcie się wyglądem, danie to jest naprawdę pyszne, a swoją innością może zaskoczyć nie jednego.Podziękowanie dla cioci za pyszny przepis, który dodaje do jednych z moich ulubionych:)

Składniki:2 duże
jaja od szczęśliwych kur2 łyżki gęstej
śmietany*1 łyżeczka
masła1 średniej wielkości
pomidorsól,
pieprz i
gałka muszkatołowa wg smakuDodatkowo:duża garść
fasolki szparagowej lub innych ulubionych warzywczubata łyżeczka
masłałyżeczka zmielonych
orzechów włoskichkoperek do posypania
Fasolkę myjemy, odcinamy twarde zakończenia i gotujemy na parze do miękkości około 7 - 10 minut.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę.Na małej patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
pomidory,
śmietanę,
przyprawy. Wszystko razem mieszamy a następnie wbijamy
jaja oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 do 5 minut aż
białka się zetną.Gotowe
jaja dekorujemy świeżym
koperkiem i podajemy z
fasolką szparagową z
masełkiem i
orzechami włoskimi.* łyżka
śmietany na
jajko
Smacznego...