Wykonanie
I mamy Karnawał, czas pięknych balów, wymyślnych słodkości i wykwintnych dań. To również początki Nowego Roku, a tym samym pojawiają się w nas różne refleksje, postanowienia, chęć zmian.Ja z Nowym Rokiem postanowiłam przejść na dietę bezglutenową . Na blogu już pojawiło się kilka przepisów bezglutenowych. Innym razem napiszę co mnie do tego nakłoniło.Jak już wspomniałam, mamy karnawał. A co nam może umilić jeszcze bardziej ten czas, no oczywiście że przepyszne wypieki. Zapraszam więc na specjalną, bezglutenową szarlotkę, która jest tak pyszna, że nawet posmakuje tym co na ów diecie nie są.


Składniki na ciasto:3/4 szklanki
mąki gryczanej +
mąka na podsypanie1/3 szklanki mielonego
siemienia lnianego1/3 kostki
masła1
jajko1 łyżka gęstej
śmietany lub
jogurtu greckiego1 łyżka dobrego
mioduszczypta
soliZ podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie do naszej szarlotki.Składniki na nadzienie:3 duże
jabłkagarść
rodzynekgarść pokrojonych
daktyli1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego1 łyżeczka
cynamonuDodatkowo:
masło do wysmarowania formy
płatki gryczane do obsypaniakilka
owoców suszonej żurawiny do przybrania
cukier puderJabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
cynamon,
siemię lniane,
rodzynki i pokrojone
daktyle. Wszystko razem mieszamy .Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy i przekładamy do formy (średnica 28cm) natłuszczonej
masłem i obsypanej
płatkami gryczanymi.Na tak przygotowane ciasto wykładamy cały farsz. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy a następnie radełkiem wycinamy odcinamy paski. Tak przygotowane kawałki układamy na wierzchu naszej szarlotki. Dekorujemy
żurawiną i wstawiamy do nagrzanego (temp. 180ºC) piekarnika na około 1 godz (ja piekłam 50 minut).Po tym czasie szarlotkę wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Po wierzchu dekorujemy
cukrem pudrem.Smacznego...