ßßß

Składniki na ciasto:3/4 szklanki mąki gryczanej + mąka na podsypanie1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego1/3 kostki masła1 jajko1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego1 łyżka dobrego mioduszczypta soliZ podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie do naszej szarlotki.Składniki na nadzienie:3 duże jabłkagarść rodzynekgarść pokrojonych daktyli1 łyżka zmielonego siemienia lnianego1 łyżeczka cynamonuDodatkowo:masło do wysmarowania formypłatki gryczane do obsypaniakilka owoców suszonej żurawiny do przybraniacukier puderJabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon, siemię lniane, rodzynki i pokrojone daktyle. Wszystko razem mieszamy .Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy i przekładamy do formy (średnica 28cm) natłuszczonej masłem i obsypanej płatkami gryczanymi.Na tak przygotowane ciasto wykładamy cały farsz. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy a następnie radełkiem wycinamy odcinamy paski. Tak przygotowane kawałki układamy na wierzchu naszej szarlotki. Dekorujemy żurawiną i wstawiamy do nagrzanego (temp. 180ºC) piekarnika na około 1 godz (ja piekłam 50 minut).Po tym czasie szarlotkę wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Po wierzchu dekorujemy cukrem pudrem.Smacznego...