Wykonanie

Pamiętacie Baba Ghanoush - czyli bliskowschodnią pastę z pieczonych bakłażanów? Oto jej delikatniejsza w smaku wersja przygotowana z pieczonej
cukinii. Najlepiej ugrillować warzywa, ponieważ nada to wszystkiemu większego aromatu. Jeżeli jednak nie macie takiej możliwość - zwyczajnie upieczcie ją w piekarniku.
Potem wystarczy już tylko dodać tahinę, kumin i gotowe! Na ten przepis natknęłam się tutaj .Pasta jest najlepsza drugiego dnia po przygotowaniu.***Mama Ghanoush - Middle Eastern zucchini dipRemember Baba Ghanoush - the Middle Eastern dip of roasted eggplant? Here is its
more delicate in flavor version prepared of the roasted zucchini. It's best to grill vegetables, because it will give them
more flavor. However, if you do not have such an opportunity - simply bake them in the oven. Then you have to add the tahina, cumin and you're done! For this recipe I
came up here . The dip is the best after a day from preperation.

czas przygotowania: 1 h 30Czego potrzebujesz?4 małe
cukinie3 łyżki tahiny2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki kuminu1 łyżka
oliwysok z 1/2
cytrynysól,
pieprzostra papryka do smakuCo teraz?1. Nakrój
cukinię jak
bakłażana w tym przepisie .2. Piecz ją ok 40-50 minut.3. Obierz upieczoną
cukinię ze skóry. Możesz wydłubać miąższ łyżką.4. Odciśnij ją z
wody - nie wylewaj jej!5. Dodaj tahinę,
czosnek, kumin,
oliwę,
sok z cytryny,
sól,
pieprz i zmiksuj wszystko na gładką masę.6. Dodaj tyle
wody z upieczonej
cukinii, aż uzyskasz pożądaną, kremową konsystencję.Odstaw pastę na parę godzin.***Mama Ghanoush - Middle eastern zucchini dippreparation
time: 1 hour 30What do you need?4 small zucchini3 tablespoons tahina paste2 cloves of garlic1/2 teaspoon cumin1 tablespoon
olive oiljuice of half a lemonsalt and pepperhot pepper to tasteWhat now?1 Cut the zucchini same as eggplant in this recipe .2 Bake it about 40-50 minutes.3 Peel the baked zucchini of skin. You can pick the flesh with a spoon.4 Drain it off water - do not spill it!5 Add tahina, garlic, cumin,
olive oil, lemon juice, salt, pepper and blend everything until smooth.6 Add enough water of roasted zucchini, until you get the desired, creamy consistency.Leave the dip for a few hours.