Wykonanie

Jedzenie to nieodłączna część każdego spotkania towarzyskiego. Co podać zamiast
chipsów,
solonych orzeszków, czy innych tego typu szemranych przekąsek. Może tak nachosy w wersji light? Z pełnoziarnistej
mąki, domowej roboty, nieporównywalnie tańsze i zdrowsze niż te kupne. Robi się je naprawdę łatwo. Wystarczy wykończyć je ulubionymi
ziołami, zapiec i gotowe! Z podanego przepisu wychodzi ich - mówiąc po poznańsku - wuchta, czyli dużo :) Do tego domowa salsa, na którą przepis znajdziecie tu !Użyłam tego przepisu, zastępując zwykłą
mąkę - pełnoziarnistą. Wyszło super.******************************************************************************English: Whole-wheat nachosFood is an integral part of any social gathering . But what to
serve instead of potato
chips, salted nuts, or other tricky snacks. Maybe nachos in light version ? The whole-wheat, homemade, incomparably cheaper and healthier
than those from the shop. It's so easy to prepare them. Just finish it with your favorite herbs,bake and enjoy! The recipe for
home-made salsa is right here !

Zdrowe nachosy w wersji lightczas przygotowania: z pieczeniem ok. 50 min (dlatego, że wyszło ich 6 blach) :)Czego potrzebujesz?160 g
mąki pełnoziarnistej (używałam Lubelli)160 g
mąki kukurydzianej240 ml
wody6 łyżek
oliwy2 łyżeczki
solizioła - dodaj do ciasta lub posyp na końcuCo teraz?1. Połącz
wodę i
oliwę i podgrzej w garnku.2. Wymieszaj
mąki,
sól i wlej do nich ciepłą
wodę z
oliwą.3. Kiedy masa lekko przestygnie zagnieć ciasto, podsypując pełnoziarnistą
mąką w miarę potrzeby.4. Wyrób gładkie ciasto.5. Obficie posyp blat
mąką, podziel ciasto na 2 części i cienko rozwałkuj. (Daj naprawdę dużą
mąki, żeby nic nie przywarło).6. Pokrój ciasto na dowolne kształty, przekładaj gotowe nachosy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypuj
ziołami.7. Piecz ok. 10 min w temp. 200 C na termoobiegu.


Whole -wheat nachos in light versionpreparation
time: 50 min with baking (we've got 6 baking trays! :))What do you need ?160 g whole-wheat
flour160 g of corn
flour240 ml of water6 tablespoons
olive oil2 teaspoons of saltherbs - add to the dough or sprinkle at the endNow what?1. Combine water and oil in a saucepan and heat .2. Mix flours, salt, and
pour over them hot water with
olive oil .3. When it cools down knead the dough, add
more whole -wheat
flour if needed.4. Knead the smooth dough.5. S prinkle the working surface with
flour, divide the dough into 2 parts and roll out thinly .6. Cut the dough into any shape, put ready nachos to the baking
tray lined with baking paper and sprinkle them with herbs.7. Bake about 10 minutes at 400 F using the the hot air fan .
