ßßß Cookit - przepis na Zdrowe nachosy w wersji light

Zdrowe nachosy w wersji light

nazwa

Wykonanie

Jedzenie to nieodłączna część każdego spotkania towarzyskiego. Co podać zamiast chipsów, solonych orzeszków, czy innych tego typu szemranych przekąsek. Może tak nachosy w wersji light? Z pełnoziarnistej mąki, domowej roboty, nieporównywalnie tańsze i zdrowsze niż te kupne. Robi się je naprawdę łatwo. Wystarczy wykończyć je ulubionymi ziołami, zapiec i gotowe! Z podanego przepisu wychodzi ich - mówiąc po poznańsku - wuchta, czyli dużo :) Do tego domowa salsa, na którą przepis znajdziecie tu !
Użyłam tego przepisu, zastępując zwykłą mąkę - pełnoziarnistą. Wyszło super.
******************************************************************************
English: Whole-wheat nachos
Food is an integral part of any social gathering . But what to serve instead of potato chips, salted nuts, or other tricky snacks. Maybe nachos in light version ? The whole-wheat, homemade, incomparably cheaper and healthier than those from the shop. It's so easy to prepare them. Just finish it with your favorite herbs,bake and enjoy! The recipe for home-made salsa is right here !
Zdrowe nachosy w wersji light
czas przygotowania: z pieczeniem ok. 50 min (dlatego, że wyszło ich 6 blach) :)
Czego potrzebujesz?
160 g mąki pełnoziarnistej (używałam Lubelli)
160 g mąki kukurydzianej
240 ml wody
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli
zioła - dodaj do ciasta lub posyp na końcu
Co teraz?
1. Połącz wodę i oliwę i podgrzej w garnku.
2. Wymieszaj mąki, sól i wlej do nich ciepłą wodę z oliwą.
3. Kiedy masa lekko przestygnie zagnieć ciasto, podsypując pełnoziarnistą mąką w miarę potrzeby.
4. Wyrób gładkie ciasto.
5. Obficie posyp blat mąką, podziel ciasto na 2 części i cienko rozwałkuj. (Daj naprawdę dużą mąki, żeby nic nie przywarło).
6. Pokrój ciasto na dowolne kształty, przekładaj gotowe nachosy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypuj ziołami.
7. Piecz ok. 10 min w temp. 200 C na termoobiegu.
Whole -wheat nachos in light version
preparation time: 50 min with baking (we've got 6 baking trays! :))
What do you need ?
160 g whole-wheat flour
160 g of corn flour
240 ml of water
6 tablespoons olive oil
2 teaspoons of salt
herbs - add to the dough or sprinkle at the end
Now what?
1. Combine water and oil in a saucepan and heat .
2. Mix flours, salt, and pour over them hot water with olive oil .
3. When it cools down knead the dough, add more whole -wheat flour if needed.
4. Knead the smooth dough.
5. S prinkle the working surface with flour, divide the dough into 2 parts and roll out thinly .
6. Cut the dough into any shape, put ready nachos to the baking tray lined with baking paper and sprinkle them with herbs.
7. Bake about 10 minutes at 400 F using the the hot air fan .
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/zdrowe-nachosy-w-wersji-light.html