Wykonanie
Ciasteczka kawowe kropki są parą do popękanych
czekoladowych ciasteczek, piekłam je w ten sam dzień, tyle, że spóźniłam się z wstawieniem przepisu na bloga. Wyszły niezbyt słodkie,
kawowe, ani twarde ani miękkie. No i niezbyt ładne, ale to z mojego lenistwa. Nie chciało mi się ich ładnie równo dzielić na kuleczki. Wydaje mi się, że można by troszkę więcej
cukru do nich dodać albo może potraktować jakąś polewą lub lukrem.

Składniki:300g
mąki pszennej250g
margaryny80g
cukru pudru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (najlepiej w granulkach)1 opakowanie
cukru waniliowego1 / 4 łyżeczki
cynamonuMargarynę miksujemy, dodajemy
cukier puder i
cukier waniliowy oraz
cynamon. Miksujemy aż wszystko ładnie się połączy. Do zmiksowanej masy maragrynowej dodajemy
mąkę i wyrabiamy łyżką. Na koniec dodajemy
kawę.
Kawa powinna być w granulkach, żeby były "kropki
kawowe" widoczne na ciastkach. A wyrabiamy ciasto łyżką, bo ciepło ręki rozpuści
kawę (co nastąpiło częściowo kiedy ja robiłam
ciastka i kropek mają mało, po prostu znudzona wyrabianiem łyżką, niepotrzebnie wyrobiłam do końca ciasto ręką). Z gotowego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie. Następnie rozpłaszczamy każdą kulkę, najlepiej wychodzi szklanką, lekko obsypaną
mąką.
Ciasteczka pieczemy ok 15min w temperaturze 180 o C.Smacznego!