ßßß Cookit - przepis na Pancakes bezglutenowe

Pancakes bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Pojawiły się jakiś czas temu na fb i wzbudziły duże zainteresowanie. No i w końcu są!
Pancakes mogłabym jeść kilogramami, a te w wersji bezglutenowej chociaż nie smakują dokładnie jak te na białej mące, są równie pyszne jak te na białej mące. Sami się przekonajcie!
Na jedną porcję:
1 łyżka mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej+ łyżeczka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
2 łyżki syropu z agawy
0,5 szklanki zsiadłego mleka sojowego (zostaw mleko sojowe dzień wcześniej na noc w szklance, nie przykrywaj)
1 łyżeczka oleju
Mieszam dokładnie wszystkie suche składniki. Dodaję mokre i mieszam do konsystencji śmietany. Rozgrzewam mocno patelnię, i na MAŁYM ogniu smażę penkejki bez tłuszczu. Wielkość dowolna, te ze zdjęć były naprawdę małe, usmażone z jednej porcji ciasta.
Najlepsze z bananami i czekoladą!
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/08/pancakes-bezglutenowe.html