ßßß Cookit - przepis na Ciastka owsiane z czekoladą- miękkie, bezglutenowe

Ciastka owsiane z czekoladą- miękkie, bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Miękka, delikatna wersja raczej klasycznych ciastek owsianych. Szybkie w przygotowaniu, oszczędne w składnikach. Będą bardziej chrupiące jak dodacie margarynę zamiast oleju. Moim królikom doświadczalnym smakowały :)
Na 20 ciastek:
5 łyżek cukru
4 łyżki zmielonych płatków owsianych + 3 całych (np. bezglutenowe Provena)
5 łyżek oleju
10 łyżeczek mąki kukurydzianej
0,5 tabliczki czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wyrabiamy ręką, mokrą albo i nie. Na blachę wyłożoną papierem albo folią wykładamy porcje po kopiastej łyżeczce na ciastko, rozpłaszczamy, pilnujemy niewielkich odstępów. Wkładamy ciacha do piekarnika, trzymamy 25 minut. Studzimy na kratce.
Do ciasteczek polecam dobrą nutę z lekkim pieprznięciem, słucham nowego kawałka Nine Inch Nails i nie mogę się od niego uwolnić. Jeszcze dobre wino w DUŻEJ ilości i jestem w raju.
Chociaż może tutaj lepiej pasowałoby:
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/06/ciastka-owsiane-z-czekolada-miekkie.html