Wykonanie
Kiedy dom nawiedza czworo niespodziewanych małych gości a lodówka świeci pustką, do tego każdy z małych gości nie cierpi czegoś, zaczynam nie cierpieć "niecierpienia"...:) To co wegtarianin ma w lodówce w żadne sposób nie jest w stanie zadowolić małych niecierpiących. Zaczyna się więc gorączkowe poszukiwanie tego co domowi mięsożercy łaskawie pozostawili do dyspozycji. Więc jeśli w lodówce uda się znaleźć pare plasterków
szynki, trochę różnego rodzaju
sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:)


SKŁADNIKI:3 tortillewszystko co pod ręką:)u mnie:
Przecier pomidorowy duży4 plasterki
szynkiplaser
wędzonego łososia1/3 puszki
kukurydzyczerwona cebulasery po kawałku:
mozarellafetatofupleśniowyzłółty1/2 opakowania
szpinakujogurt greckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam
przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym
pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje
mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki
szynkę, posypuję pokrojoną
czerwoną cebulą,
kukurydzą i startym
żółtym serem.Drugi i trzeci krążek smaruję rozmrożonym na patelni
szpinakiem zmieszanym z łyżką
jogurtu. Na jeden krążek nakładam
wędzonego łososia i pare kawałków
sera feta, całość posypuję pokrojoną
czerwoną cebulą i
serem mozarellą.Trzeci krążek smaruję
szpinakiem i układam pozostałe
sery: pleśniowy,
feta,
tofu oraz pozostałym
żółtym serem.Pizze układam na blaszkach i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekam około 10 minut. na minutę prze końcem pieczenia włączam grzanie z wentylatorem od góry aby brzegi ładnie się zrumieniły i były chrupkie.Ot i cała filozofia, zajmuje około 20 minut a do tego jest całkiem dietetyczną wersją pizzy:)SMACZNEGO!!!