Wykonanie

Sernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen
bakalii, pachnący
wanilią i
pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie!Składniki:1,5 szklanki
kaszy jaglanej3 szklanki
mleka sojowego1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
rodzynekpomarańczalaska waniliiKaszę przelewamy ciepłą
wodą, przekładamy do garnka razem z
cukrem i
laską wanilii, zalewamy
mlekiem sojowym i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy
wanilię, rozcinamy i wyskrobujemy ziarenka, które z powrotem dodajemy do garnka. Lekko przestudzoną masę blendujemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy z jednej
pomarańczy,
rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10 minut, by zmiękły. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dodajemy odrobinę
mleka sojowego - masa nie może być zbyt sucha.Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej
olejem, wierzch wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, studzimy.


Dziś fantastyczni The Strokes :) Bo przypominają mi o tym, że zdecydowanie nie warto przejmować się pierdołami. Ale warto też doceniać małe szczęścia :)