ßßß Cookit - przepis na Trufle

Trufle

nazwa

Wykonanie

Dziś nie będzie wiadra bitej śmietany i wodospadu czekolady. Będzie za to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów: przepyszne trufle z suszonych owoców. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania, bo z przepisem poradzą sobie nawet osoby z dwoma lewymi rączkami w kuchni :)
Trufle
50g suszonych fig
50g suchonych daktyli
100g wiórków kokosowych
100g nerkowców
3 łyżki gorzkiego kakao
łyżka miodu
łyżka masła orzechowego
Do obtoczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki gorzkiego kakao
Bakalie i orzechy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę odlewamy do osobnego naczynia - może się jeszcze przydać, jeśli masa na trufle będzie zbyt zbita. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę, w zależności od gęstości dodajemy wody lub dodatkowej porcji wiórków kokosowych. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy trufle, które obtaczamy w rozsypanych na talerzykach kakao lub kokosie. Odstawiamy do lodówki na całą noc, chociaż jak się od razu spróbuje to też są pyszne ;)
Dziś po powrocie do domu czekała mnie miła niespodzianka - dostałam prezent od Jacobs. Nowa wersja mojej ulubionej "złotej" kawy to już z pewnością radocha, a w przesyłce było też waniliowe Crispello, więc już w ogóle obłęd! Spróbowałam kawy do trufelków, smakuje znakomicie - jest delikatniejsza w smaku od tradycyjnej wersji, a więc idealna na popołudniową przerwę. Teraz mogę oficjalnie zacząć urlop! :)
Pan Wiewiórek approves :)
Niedawne odkrycie, pozytywne i mimo tytułu jakoś pasuje mi do wiosennej aury :)
Źródło:http://samazlodycz.blogspot.com/2014/04/trufle-figowo-daktylowe-z-nerkowcami.html