Wykonanie
Dziś nie będzie wiadra
bitej śmietany i wodospadu
czekolady. Będzie za to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów: przepyszne
trufle z
suszonych owoców. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania, bo z przepisem poradzą sobie nawet osoby z dwoma lewymi rączkami w kuchni :)
Trufle50g suszonych fig50g suchonych
daktyli100g
wiórków kokosowych100g
nerkowców3 łyżki gorzkiego
kakaołyżka
miodułyżka
masła orzechowegoDo obtoczenia3 łyżki
wiórków kokosowych3 łyżki gorzkiego
kakaoBakalie i
orzechy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie
wodę odlewamy do osobnego naczynia - może się jeszcze przydać, jeśli masa na
trufle będzie zbyt zbita. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę, w zależności od gęstości dodajemy
wody lub dodatkowej porcji
wiórków kokosowych. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy
trufle, które obtaczamy w rozsypanych na talerzykach
kakao lub kokosie. Odstawiamy do lodówki na całą noc, chociaż jak się od razu spróbuje to też są pyszne ;)
Dziś po powrocie do domu czekała mnie miła niespodzianka - dostałam prezent od Jacobs. Nowa wersja mojej ulubionej "złotej"
kawy to już z pewnością radocha, a w przesyłce było też
waniliowe Crispello, więc już w ogóle obłęd! Spróbowałam
kawy do trufelków, smakuje znakomicie - jest delikatniejsza w smaku od tradycyjnej wersji, a więc idealna na popołudniową przerwę. Teraz
mogę oficjalnie zacząć urlop! :)
Pan Wiewiórek approves :)
Niedawne odkrycie, pozytywne i mimo tytułu jakoś pasuje mi do wiosennej aury :)