ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Czy też macie tak czasem, że chcecie zjeść coś obłędnie, do granic możliwości słodkiego i powodującego, że czujecie kiełkującą próchnicę już w momencie wgryzania się? Ha, wiedziałam! Jeśli jeszcze kiedyś najdzie Was spontaniczna ochota na małe co nieco, poniżej pomysł na zaspokojenie tego głodu, jednak ostrzegam - mimo poziomu słodkości da się zjeść więcej niż mały kawałek ;)
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
śmietanka 36%
szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
wanilia
+ szklanka orzechów laskowyc h
Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Partiami dosypujemy cukier puder, cały czas miksując na wolnych obrotach. Przesiane mąki mieszamy już delikatnie łyżką, a całość następnie przekładamy do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut, po czym jeszcze ciepły biszkopt wyjmujemy, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i zadowoleni z siebie umieszczamy ponownie w piekarniku aż do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku na najszybszych obrotach. Trzeba uważać, żeby granulki mleka dobrze się rozpuściły, inaczej krem będzie miał nieprzyjemny posmak. Wyjmujemy ziarna wanilii z jednej laski, mieszamy ze słodką masą. Dorzucamy połowę orzechów laskowych, porozgniatanych na mniejsze kawałki w moździerzu.
Odcinamy 1/3 z wierzchniej warstwy biszkoptu, którą to część rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałeczki. Na dolną warstwę wykładamy krem, który przykrywamy naszymi okruszkami i pozostałymi orzechami laskowymi. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin i rozkoszujemy się niebem :)
Uwielbiam Peszek o poranku, nieźle budzi! Ma taki jakiś...bezlitosny głos :)
Źródło:http://samazlodycz.blogspot.com/2014/04/biszkopt-kakaowy-z-mlecznym-kremem-i.html