Wykonanie
Dla odmiany będzie dzisiaj na słodko. Parę dni tamu na forum wakacje.pl rozmawiałyśmy z dziewczynami o
ryżu na słodko z
mango. To chyba najbardziej popularny deser tajski wśród turystów. Wśród
Tajów zajmuję drugie miejsce, bo zaszczytne pierwsze miejsce zajmuje od pokoleń deser z
bananów gotowanych w
mleku kokosowym. Oryginalna wersja jest bardzo prosta -
mleko kokosowe,
cukier palmowy i
banany wystarczyły, żeby dzieciaki z całej wioski ustawiały się w kolejkę po dokładkę. Jednak wpływy Chin, Malezji i Birmy trochę ten deser urozmaiciły i każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Można go zrobić z
ryżem lub bez. U mnie wersja na bogato, czyli z
ryżem.Tajski
pudding bananowy
Składniki (3 osoby)400g
mleka kokosowego w puszce3
banany4 łyżki
cukru palmowego (brązowego)2 łyzki
ryżu1 łyżeczka
cynamonu mielonegoPół łyżeczki
soli morskiej lub szczypta zwykłej1 łyżeczka
soku z limonki lub
cytrynyDo garnka wlewamy
mleko kokosowe i wsypujemy 3-4 czubate łyżki
cukru palmowego. Dodajemy łyżeczkę mielonego
cynamonu. Gotujemy przez jakieś 5 minut.
Banany kroimy wzdłuż, w słupki. Wrzucamy do
mleka i gotujemy jakieś 5 minut, następnie dosypujemy 2 łyżki
ryżu i gotujemy następne 10 minut, aż
ryż będzie gotowy. Gotujemy na małym gazie, często mieszając. Teraz robimy czary mary, czyli dodajemy
sól i
sok z limonki lub
cytryny, celem wydobycia całego
bananowo-
cynamonowo aromatu. Gotowe! Można jeść na ciepło, ale polecam uzbroić się w cierpliwość i zjeść dobrze schłodzony.