ßßß Cookit - przepis na Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym

Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio otrzymałam od firmy ZIELONY NURT próbki ich produktów, dzisiaj przetestowałam olej słonecznikowy, który do smażenia nadał się wyśmienicie. Zapach ma naturalny, nie ma w nim konserwantów a co najważniejsze jest świeży i z pierwszego tłoczenia! Zdecydowanie polecam produkty tej firmy, jeżeli lubicie produkty naturalne, bez chemii.
Składniki:
250 g mięsa gulaszowego z szynki
250 g pieczarek posiekanych w talarki
1 mała cebula
Olej słonecznikowy ZIELONY NURT
bułka tarta
sól i pieprz
szczypta czosnku granulowanego
1,5 szklanki wody
przyprawa do gulaszu
10 listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Mięso myjemy i obtaczamy w bułce tartej, następnie wrzucamy na patelnię, sypiemy sól, pieprz oraz przyprawę do gulaszu, obsmażamy dokładnie z każdej strony. W międzyczasie siekamy cebulkę w drobną kosteczkę, dodajmy do pieczarek i dusimy na patelni około 15 minut. Gdy mięso jest już gotowe, przerzucamy je do garnka i zalewam wodą, gotujemy około 30 minut. Odlewamy wodę z pieczarek, dodajemy garść bułki tartej i dokładnie mieszamy. Do pieczarek przelewamy gotowy wywar z mięsem oraz posiekane listki świeżej bazylii, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy około 20 minut, jeżeli chcemy zagęścić sos to dosypujemy po trochu bułki tartej, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy szczyptę czosnku granulowanego, mieszamy i smażymy jeszcze przez 5 minut.
Moja propozycja podania:
Przypominam o konkursie:
Petite Princesse
Źródło:http://malekulinaria.blogspot.com/2014/06/gulasz-z-szynki-w-sosie-pieczarkowym.html