Wykonanie
Ostatnio otrzymałam od firmy ZIELONY NURT próbki ich produktów, dzisiaj przetestowałam
olej słonecznikowy, który do smażenia nadał się wyśmienicie. Zapach ma naturalny, nie ma w nim konserwantów a co najważniejsze jest świeży i z pierwszego tłoczenia! Zdecydowanie polecam produkty tej firmy, jeżeli lubicie produkty naturalne, bez chemii.
Składniki:250 g
mięsa gulaszowego z
szynki250 g
pieczarek posiekanych w talarki1 mała
cebulaOlej słonecznikowy ZIELONY NURT
bułka tartasól i
pieprzszczypta
czosnku granulowanego1,5 szklanki
wodyprzyprawa do gulaszu10 listków świeżej
bazyliiPrzygotowanie:
Mięso myjemy i obtaczamy w
bułce tartej, następnie wrzucamy na patelnię, sypiemy
sól,
pieprz oraz
przyprawę do gulaszu, obsmażamy dokładnie z każdej strony. W międzyczasie siekamy
cebulkę w drobną kosteczkę, dodajmy do
pieczarek i dusimy na patelni około 15 minut. Gdy
mięso jest już gotowe, przerzucamy je do garnka i zalewam
wodą, gotujemy około 30 minut. Odlewamy
wodę z
pieczarek, dodajemy garść
bułki tartej i dokładnie mieszamy. Do
pieczarek przelewamy gotowy
wywar z
mięsem oraz posiekane listki świeżej
bazylii, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy około 20 minut, jeżeli chcemy zagęścić sos to dosypujemy po trochu
bułki tartej, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy szczyptę
czosnku granulowanego, mieszamy i smażymy jeszcze przez 5 minut.
Moja propozycja podania:
Przypominam o konkursie:
Petite Princesse