Wykonanie
Od dłuższego czasu planowałam upiec
makaroniki, jedyną wymówką był brak odpowiedniej foremki. Postanowiłam w końcu taką zakupić i zdecydowanie nie żałuję! ;) Są to pierwsze
makaroniki w moim życiu i wiecie co? Jestem z nich bardzo zadowolona! Zrobiłam do nich krem
kakaowy, nie za słodki gdyż
makaroniki same w sobie są bardzo słodkie.

Składniki na
ciastka:150 g
płatków migdałów150 g
cukru pudru150 g
cukru drobnoziarnistego120 g
białka o temperaturze pokojowej50 ml
wodybarwniki spożywczeSkładniki na krem:125 g
serka mascarponełyżka
cukru pudrudwie łyżki
kakaołyżka
śmietany 36%Przygotowanie:Na początku dokładnie blendujemy
migdały, aby miały konsystencję
mąki.
Cukier mieszamy z
wodą i gotujemy do uzyskania temperatury 118 stopni. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę
migdałów,
cukru pudru i 60 g
białka. Pozostałe 60 g
białka ubijamy na gęstą pianę jak do
bezy. Gdy nasz sos
cukrowy jest gotowy przelewamy go do miski z ubitym
białkiem i miksujemy około 5-6 minut, po czym przelewamy otrzymaną masę do masy migdałowej i mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na 3 równe części i do każdej dodajemy barwnik innego koloru. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy ciasto do foremek i pozostawiamy do zastygnięcia na około 40 minut. Po tym czasie wkładamy formę do piekarnika, który ustawiamy na 150 stopni i pieczemy przez 12-15 minut. Gotowe
makaroniki zdejmujemy z formy dopiero po ostygnięciu, w tym czasie przygotowujemy krem mieszając ze sobą wszystkie składniki.POWODZENIA I SMACZNEGO






Moja propozycja podania:


Petite Princesse