ßßß

Czego potrzebujemy? na 4 arkusze nori- ryżu (wszyscy zgodnie mówią, że potrzebny jest ryż do sushi - my użyliśmy normalnego i daliśmy radę ;) - ok.300g- nori- octu ryżowego (80ml)- pasty wasabi- sosu sojowego- imbiru marynowanego- i tego co będziemy do sushi wkładać. U nas był to wędzony łosoś, paluszki krabowe, papryka, awokadoJeżeli chodzi o przygotowanie ryżu, zrobiliśmy go tak, jak przygotowuje się ten specjalnie przeznaczony do sushi - opłukaliśmy go kilka razy, następnie gotowaliśmy 5 minut na maksymalnym ogniu, potem 10 minut na mniejszym i zostawiliśmy na kolejne 10 min pod przykryciem. Następnie polaliśmy ryż octem ryżowym (mieliśmy już taki z cukrem i solą)/Arkusz nori należy rozłożyć na bambusowej macie, następnie ułożyć na nim ryż (u góry zostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni). Ważne jest, aby dłonie były wilgotne. Na środku ryżu przez całą szerokość smarujemy delikatnie pastą wasabi, potem układamy pozostałe składniki według uznania.Zwijamy całość przy pomocy maty, lekko zmaczamy końce nori, aby się skleiły.zaciskamy i tniemy na mniejsze kawałki.Gotowe kawałki maczamy w sosie sojowym i przegryzamy imbirem.Voila!