Wykonanie
Przy okazji robienia paluszków
rybnych z puree z
groszku wg Sophie Dahl powstał ten perfekcyjny
sos tatarski z
kaparami. Jest tak pyszny, że zasłużył na własnego posta ;)Potrzebujemy:- 4 łyżek
majonezu- 4 małych
korniszonów- 1,5 dużej łyżki
kaparów- garść świeżej
natki pietruszki- trochę
soku z cytryny (ja dałam sok z połówki
cytryny)- 1 łyżkę świeżego tartego korzenia
chrzanu-
sól i
pieprzNatkę pietruszki drobno siekamy,
korniszony kroimy w małą kosteczkę.
Chrzan ucieramy najlepiej na balkonie z racji jego drażniącego działania na oczy ;)Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki żeby się przegryzły.
Sos jest wyśmienity. Nadaje się także do
mięs, kanapek i innych rodzajów ryb.

Dowodem na wspaniałość
sosu jest to, że chęć spróbowania go była silniejsza niż konieczność wytarcia miseczki :)