Wykonanie
Raz do roku, w karnawale, chrust w mym domu jest mile widziany, a jak najdzie nas chęć większa bywa też częściej.W karnawale, czy w tłusty czwartek, do chrupania idealne.Chrusty,
faworki, … nazw jest kilka i przepisów różnych też się znajdzie sporo. Mimo, że różnice niewielkie, to każdy uważa, że jego najsmaczniejsze:-)Zapraszam na
faworki z mojego rodzinnego domu. Moja mama wertuje kilka książek jednocześnie, niby wybiera jakiś przepis, a później i tak robi po swojemu.Chrusty jakich wiele, najważniejsze że smakuje znakomicie.A na nieco inne, równie kruche chrusty zapraszam tutaj . Taka mała wariacja.
Faworki, chrusty.Składniki:(U mnie wyszedł kopiasty, duży talerz)-500g
mąki,-5
żółtek (u nas rozmiar L),-3-4 łyżki
śmietany, ewentualnie
jogurtu,-1 łyżka miękkiego
masła,-1 łyżka
spirytusu (mama nie
daje, ja tak)-
cukier puder do przypudrowania,-
smalec do smażenia, ja mieszam z
olejem (ma być tyle, aby
faworki pływały na tłuszczu, nie dotykając dna garnka),-garnek o dużej średnicy, tak żeby na długość
faworków wystarczył,
-ręcznik papierowy.A co z białek? przykład tutaj - można zrobić cudny i smaczny deser/tort, polecam spróbować.Wykonanie:1.
Mąkę przesiewam, dodaję
żółtka,
śmietanę,
jogurt,
masło,
spirytus i wszystko razem mieszam do połączenia składników.2. Ciasto dość długo wyrabiam, aby było gładkie.3. W razie potrzeby dodaję łyżkę
jogurtu lub
śmietany i wyrabiam ponownie do połączenia składników. Ciasto nie może być zbyt twarde.4. Jak jest już wyrobione, kładę na stół i jeszcze chwilę „biję” je, coś jakby ciasto się napowietrzało.5. Gotowe ciasto kładę do miski, przykrywam ściereczką, odstawiam na około pół godziny do lodówki lub na balkon pod warunkiem, że zima jest zimna.6. Po tym czasie dzielę sobie ciasto na 4-5 części, wybieram jeden kawałek a resztę pozostawiam pod ściereczką.7. Na podsypanej
mąką stolnicy, każdy taki kawałek wałkuję najcieniej jak się da, ale nie przesadzam.8. Kroję na kawałki o szerokości około 2-3 cm i długości nie większej jak średnica garnka, w którym będą się smażyły.9. Środek każdego takiego paska przecinam wzdłuż, pozostawiając na końcach nie przecięte ciasto o długości kilku centymetrów. Przekładam jeden z końców przez rozcięcie i tak utworzony chrust odkładam na posypaną
mąką deseczkę.10. Oczekujące na smażenie chrusty przykrywam ściereczką żebym nie wysychały.11. Do szerokiego garnka wkładam tłuszcz i mocno go podgrzewam. Na próbę
daję kawałek ciasta, jak będzie się pieniło to tłuszcz jest gotowy do smażenia.12.
Faworki kładę na rozgrzany tłuszcz i smażę do zrumienienia z obu stron, wyjmuję,
daję na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym przekładam na talerz.
13. Pudruję za każdym razem jak utworzy się warstwa chrustu i tak do wysmażenie całości.Pyszności. Byle nie za często. Co by nie mówić, to jednak jest duuużo tłuszczu w tych pysznościach.Smacznego.