ßßß Cookit - przepis na Pół francuskie ciastka

Pół francuskie ciastka

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka pierwszy raz poznałam będąc w szkole podstawowej (baaardzo odległe czasy), gdy to na zajęcia ZPT, tak ten przedmiot chyba się wówczas nazywał, przyszła inna osoba na zastępstwo. Przez jakiś czas prowadziła zajęcia, choć normalnie mieliśmy z nią j. Polski. Ciacha jakie z nią zrobiłyśmy był pyszne, lecz niestety nie wszystkie przepisy zachowały mi się:-(
Przepis na Pół Francuskie ciastka na szczęście uchował się, za sprawą mojej mamy, która przez jakiś robiła nam je. Z nieznanych powodów, na długi czas przestały być robione, by po latach ów przepis był przeze mnie odkopany, przy okazji przeprowadzki i ponownie cieszyć nasze podniebienia, zresztą już od dłuższego czasu:-)
Zapraszam na pyszne Pół Francuskie Ciasteczka. Jest w nich wyjątkowo mało cukru (rzecz by można, niemal bez cukru), a mimo to są znakomite i wystarczająco słodkie. W sam raz na deser, na podwieczorek, do kawy, herbaty, na małe co nieco do pracy, ot kiedy tylko najdzie nas chęć:-)
Na smażone faworki, chrust zapraszam tutaj.
Składniki:
(proporcje składników 1:1:1)
– 200 g masła (twarde)
– 200 g białego sera
– 200 g mąki
– ulubione powidła u nas to śliwkowe, czasem dodaję jabłka
posypane cynamonem, czy też mieszam jabłka z powidłami.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki szybko ze sobą połączę, do uzyskania jednolitego
ciasta.
2. Gotowe ciasto wstawiam na około 3 godziny do lodówki.
3. Piekarnik ustawiam na 180 stopni.
4. Po schłodzeniu ciasta, biorę po kawałku i rozwałkowuję je, kroję na
kwadraty o boku ok. 10 cm lub wykrawam koła.
5. Na każdy kwadrat/koło kładę powidła i łączę ze sobą wszystkie cztery rogi
na środku. Jak widać na zdjęciu.
6. Gotowe ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
7. Piekę ok 30-35 minut.
8. Po upieczeniu i ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Gotowe, można się delektować:-)
Ciastka są naprawdę rewelacyjne.
Można je piec bez nadzienia i jako kruche ciasteczka też są smaczne.
Smacznego.
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/03/po-francuskie.html