Wykonanie

Te
ciasteczka pierwszy raz poznałam będąc w szkole podstawowej (baaardzo odległe czasy), gdy to na zajęcia ZPT, tak ten przedmiot chyba się wówczas nazywał, przyszła inna osoba na zastępstwo. Przez jakiś czas prowadziła zajęcia, choć normalnie mieliśmy z nią j. Polski. Ciacha jakie z nią zrobiłyśmy był pyszne, lecz niestety nie wszystkie przepisy zachowały mi się:-(Przepis na Pół Francuskie
ciastka na szczęście uchował się, za sprawą mojej mamy, która przez jakiś robiła nam je. Z nieznanych powodów, na długi czas przestały być robione, by po latach ów przepis był przeze mnie odkopany, przy okazji przeprowadzki i ponownie cieszyć nasze podniebienia, zresztą już od dłuższego czasu:-)Zapraszam na pyszne Pół Francuskie
Ciasteczka. Jest w nich wyjątkowo mało
cukru (rzecz by można, niemal bez
cukru), a mimo to są znakomite i wystarczająco słodkie. W sam raz na deser, na podwieczorek, do
kawy,
herbaty, na małe co nieco do pracy, ot kiedy tylko najdzie nas chęć:-)Na smażone
faworki, chrust zapraszam tutaj.

Składniki:(proporcje składników 1:1:1)– 200 g
masła (twarde)– 200 g
białego sera
– 200 g
mąki– ulubione powidła u nas to
śliwkowe, czasem dodaję
jabłkaposypane
cynamonem, czy też mieszam
jabłka z powidłami.Wykonanie:

1. Wszystkie składniki szybko ze sobą połączę, do uzyskania jednolitegociasta.2. Gotowe ciasto wstawiam na około 3 godziny do lodówki.3. Piekarnik ustawiam na 180 stopni.4. Po schłodzeniu ciasta, biorę po kawałku i rozwałkowuję je, kroję nakwadraty o
boku ok. 10 cm lub wykrawam koła.5. Na każdy kwadrat/koło kładę powidła i łączę ze sobą wszystkie cztery rogina środku. Jak widać na zdjęciu.6. Gotowe
ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczeniai wstawiam do rozgrzanego piekarnika.7. Piekę ok 30-35 minut.8. Po upieczeniu i ostygnięciu posypuję
cukrem pudrem.Gotowe, można się delektować:-)
Ciastka są naprawdę rewelacyjne.Można je piec bez nadzienia i jako kruche
ciasteczka też są smaczne.


Smacznego.