Wykonanie
Obiad... A raczej obiado-kolacja...Niemal identyczne robił jeden z bardzo znanych i cenionych światowych szefów kuchni...I tak nawiasem mówiąc według mnie jest najlepszy... I bardzo inspiruje...Z tego właśnie względu dzisiejsze danie...Smak mnie zaskoczył... Było pysznie...Składniki: (na 2 porcje)- 10 małych
pieczarek- białej części
pora (ja dałam 1/2 bo był duży)- 150 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego- 3-4 łyżki
śmietany 12%- niecałe pół opakowania
makaronu spaghetti.-
olej rzepakowy-
sól i
pieprz do smaku- 1 łyżeczka posiekanej świeżej
natki pietruszki.Wykonanie:Ugotować
makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedzić i zostawić na sicie.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
Por umyć i pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać
olej. Podsmażyć
pieczarki i
por. Dodać
bulion i zredukować objętość o 1/3. Następnie dodać
śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Do sosu przełożć
makaron. Gotować 2-3 min.Ułożyć na talerzu. Wierzch ozdobić
natką pietruszki.Gotowe. Smacznego.