Wykonanie
Zapraszam na przepyszne rogaliki, których ciasto jest z dodatkiem
białego sera. Robi się je bardzo szybko. Nie muszą wyrastać tak, jak to się dzieje przy rogalikach z
drożdżami. A do tego, za sprawa nadzienia, rogaliki za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja moje zrobiłam z dwoma nadzieniami. Pierwsze z
dżemem brzoskwiniowym a drugie z
jabłkiem i
cynamonem. Obie wersje pyszne. Dodam tylko, że można nadziać je jeszcze
serem albo
czekoladą. Wybór zostawiam Wam.

SKŁADNIKI2,5 szklanki
mąki pszennej;25 dag
margaryny;20 dag
sera białego 3 krotnie zmielonego;łyżeczka
proszku do pieczenia;2 łyżeczki
cukru waniliowego;
jajko do posmarowania;
marmolada,
owoce,
ser do nadziania.WYKONANIEWszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części,każdą wałkujemy (nie za cienko) w kształcie koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej stronie układamy nasze ulubione nadzienie. Zwijamy w rulonik i wyginamy na kształt
rogala. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (do chwili, aż rogaliki uzyskają złoty kolor). Posypujemy
cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Uwaga! Takie rogaliki mogą uzależnić!