ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI Z SERA

ROGALIKI Z SERA

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepyszne rogaliki, których ciasto jest z dodatkiem białego sera. Robi się je bardzo szybko. Nie muszą wyrastać tak, jak to się dzieje przy rogalikach z drożdżami. A do tego, za sprawa nadzienia, rogaliki za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja moje zrobiłam z dwoma nadzieniami. Pierwsze z dżemem brzoskwiniowym a drugie z jabłkiem i cynamonem. Obie wersje pyszne. Dodam tylko, że można nadziać je jeszcze serem albo czekoladą. Wybór zostawiam Wam.
SKŁADNIKI
2,5 szklanki mąki pszennej;
25 dag margaryny;
20 dag sera białego 3 krotnie zmielonego;
łyżeczka proszku do pieczenia;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
jajko do posmarowania;
marmolada, owoce, ser do nadziania.
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części,każdą wałkujemy (nie za cienko) w kształcie koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej stronie układamy nasze ulubione nadzienie. Zwijamy w rulonik i wyginamy na kształt rogala. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (do chwili, aż rogaliki uzyskają złoty kolor). Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Uwaga! Takie rogaliki mogą uzależnić!
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/10/rogaliki-z-sera.html