Wykonanie

SKŁADNIKI3 szklanki
mąki;1 szklanka
miodu (może być sztuczny);1 szklanka
oleju;0,5 szklanki
cukru brązowego;1 szklanka mocnego naparu herbacianego;1 łyżka
przyprawy do piernika;1 łyżka
sodki;szczypta
soli;4
jajka;2 łyżki
żelatyny;ewentualnie polewa,
migdały i
orzechy do posypania wierzchu.WYKONANIEZaczynamy od zaparzenia szklanki
herbaty, musi być to mocy napar. Zostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
miodem, dodajemy
olej i
herbatę. Na końcu dosypujemy przesianą
mąkę z
sodą i
przyprawą do piernika.
Białka ubijamy ze
solą, delikatnie łączymy z
ciastem. Blaszkę o wymiarach 33x23 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy na pół.
Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy
żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Przekładamy piernik. Dekorujemy polewą.