ßßß
SKŁADNIKI2,5 szklanki mąki pszennej;6 żółtek;0,5 szklanki mleka;5 dag drożdży;8 dag masła;0,5 szklanki cukru pudru;skórka otarta z pomarańczy;szczypta soli.WYKONANIEZ ciepłego mleka, rozkruszonych drożdży, łyżki cukru pudru i łyżki mąki przyrządzamy rozczyn, odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, sól i skórkę z pomarańczy. Składniki mieszamy.Dodajemy przesiana mąkę i wyrabiamy ciasto mikserem na najniższych obrotach. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło. Nadal wyrabiamy, aż tłuszcz będzie całkowicie wchłonięty. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy do formy babkowej z kominem, dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Ciasta nie powinno być więcej niż 1/3 formy. Ciasto w foremce odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Gdy ciasto się zarumieni , a boki zaczynają odstawać od formy, piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy drzwiczki i trzymamy babkę, aby dojrzała. Ostygniętą babkę lukrujemy. Ja zrobiłam lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy.