ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
2,5 szkl. mąki krupczatki;
25 dag masła;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
3 łyżki cukru pudru;
5 żółtek; na piankę budyniową
5 białek;
1 szk. cukru;
1 łyżka cukru wanilinowego;
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x40g)
0,5 szk. oleju.
Ponadto:
0,5 kg owoców (u mnie rabarbar).
WYKONANIE
Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą. Każdą część wkładamy do woreczka foliowego i zamrażamy. Większą część ścieramy na tarce i wykładamy na dno blaszki (33x20 cm). Lekko przyklepujemy ciasto. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za piankę. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy po łyżce cukru i cukru wanilinowego. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy proszek budyniowy, chwilę mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dolewamy powolutku olej i cały czas miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzony spód wykładamy piankę i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/06/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-pianka.html