Wykonanie

SKŁADNIKI2,5 szkl.
mąki krupczatki;25 dag
masła;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;3 łyżki
cukru pudru;5
żółtek; na piankę budyniową5
białek;1 szk.
cukru;1 łyżka
cukru wanilinowego;2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru (2 x40g)0,5 szk.
oleju.Ponadto:0,5 kg
owoców (u mnie
rabarbar).WYKONANIE
Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą. Każdą część wkładamy do woreczka foliowego i zamrażamy. Większą część ścieramy na tarce i wykładamy na dno blaszki (33x20 cm). Lekko przyklepujemy ciasto. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za piankę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy po łyżce
cukru i
cukru wanilinowego. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy proszek budyniowy, chwilę mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dolewamy powolutku
olej i cały czas miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzony spód wykładamy piankę i układamy na niej
owoce. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.